lørdag den 2. februar 2013

Vandmænd og brandmænd i Danmark


Stranden er på samme måde som en tur i naturen, en oplevelse der kan være fyldt med glædelige oplevelser og give god minder. Men, som altid når man bevæger sig ud i naturen skal man vise omtanke.

Flickr: Bsterling: 
http://www.flickr.com/photos/bsterling/3080903655/sizes/m/in/photostream/

Brandmænd og vandmænd

Det kan ødelægge enhver strandoplevelse at blive brændt af en brandmand med de følgende smerter og i værste fald en mild lammelse. Men hvordan kan man overhovedet kende forskel på de ufarlige vandmænd og de smertelige brandmænd?


Der findes 2 forskellige brandmænd i det danske farvand. Den mest udbredte er den ”røde vandmand” som nemt kan genkendes på den rødlige og orange krop, som dog ikke skal forveksles med den ufarlige gennemsigtige vandmand med røde æg som er helt ufarlig. Brandmanden bliver betragtet som et rovdyr og bruger sine tentakler til at bedøve dyr med. Den røde brandmand trækkes gerne i overfladen af vandet og med sine lange, nærmest usynlige tentakler, som ofte kan dække et meget stort område i vandet. Så hvis man ser en rød brandmand i havet bør man holde godt afstand (mindst 5 meter).
Rød Brandmand:
Flickr, Janet http://www.flickr.com/photos/janet/2644089892/

Blå brandmand

Den blå brandmand er mindre end den røde brandmand, men den gør stadig ligeså ondt som den røde brandmand. Hvis man skulle være så uheldig at blive ramt af dens tentakler, bør tage samme forholdsregler som med den røde brandmand. Den blå brandmand ses for det meste på den jyske vestkyst og i indlandsfarvandet.

Den almindelige vandmand 

Den ufarlige gennemsigtige vandmand er glasklar og har noget der minder om tentakler, men de er dog helt ufarlige og gør slet ikke ondt. Man kan derfor sagtens bade i nærheden af den almindelige vandmand.
Almindelig vandmand: Flickr Oakley originals http://www.flickr.com/photos/oakleyoriginals/8141706286/sizes/m/in/photostream/

Når skaden er sket

Hvis man bliver brændt af en brandmand så er det de bittesmå giftige nåle med modhager der sætter sig fast i huden. Smerten, der ofte er en følelse af svie, kan være ret voldsom, og giften kan i sjældne tilfælde udløse muskelkrampe som kan føre til drukneulykker. Hold derfor altid øje med hinanden når I bader i nærheden af brandmænd, eller hvad man tror er vandmænd.

Sådan ser det ud at blive ”brændt”
Flickr: Kate Nev, 
http://www.flickr.com/photos/katenev/41393140/

Du bør fjerne fangetrådene og giften så hurtigt som muligt. Det bedste er at skrabe eller barbere det ramte område i én retning f.eks. med et barberblad eller kreditkort og skyl derefter med havvand. Hvis du har noget sæbe eller lignende, bør du også sæbe området ind efter at have skrabet området. Derudover har eddikevand en positiv indvirkning. Der går mange rygter om at gnide sand i området eller påføre urin, men begge dele er en meget dårlig idé da man kan ødelægge nålene og modhagerne så mere gift trænger ind i huden.

Symptomerne bør fortage sig efter et par timer, men gør de ikke det eller begynder området at svulme kraftigt op og du kaster op, bør du søge læge.


Husk at du på beachinspectors.com kan finde information og anbefalinger af en masse danske strande.


Rigtig god strandtur. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar