torsdag den 27. december 2012

Fiskeri fra stranden


Fiskeri fra stranden

Fiskeri fra stranden

Fiskeri fra stranden er en aktivitet for familien såvel som den øvede sportsfisker. Med få tips og enkle metoder, kan man få stor succes med strandfiskeri. Her kan du læse om metoder, grej, vejrforhold og andre tips til at få en god dag på stranden.

Fiskearter ved stranden

Strandfiskeri giver langt fra de samme muligheder som når man fisker fra en båd på dybere vand. Man kan dog fange langt de fleste af de fisk, der også går længere ude i havet. De fisk der fanges flest af ved de danske strande og kyster er fladfisk, torsk, havørreder, hornfisk, sild og makreller. For de forskellige arter er der højsæsoner og lavsæsoner, som du kan læse mere om nedenfor.

Fiskegrej du skal bruge

Valget af fiskegrej afhænger af hvilke fisk du fisker efter, hvor du fisker og metoden du bruger. Langt de fleste danske strande ligger ved kysten, hvor man skal bruge noget mere solidt grej end ved søer og fjorde. Derudover er der stor forskel på om du fisker på eksempelvis den Jyske vestkyst eller i de indre farvande omkring øerne. Jo mere vind, strøm og bølger der er, jo større grej skal du bruge. Både fiskestang og line skal passe til forholdende.

Surfcasting fiskeri, er en metode man bruger direkte fra stranden, gerne med specielle surfcasting-stænger, der kaster meget længere end med normalt fiskegrej. Med denne metode kan man, direkte fra stranden, fiske på langt dybere og ofte koldere vand, hvor der normalt går flere og større fisk. Denne metode virker godt i både Nordsøen og i de indre farvande. Surfcasting fiskeri bruges oftest til fladfisk.
Ved ”almindeligt” fiskeri bruger man mindre og mere fleksibelt fiskegrej. Dette er at foretrække når man fisker efter eksempelvis havørred og hornfisk, så man bedre kan mærke hugget, og få bedre føling når man trækker fisken ind.

Husk at tjekke reglerne for mindstemål og fredningstider på Naturstyrelsens hjemmeside. Under hver kategori nedenfor er der tips til valg af fiskegrej, fiskemetoder og meget mere.


Tips til fladfisk

Fiskeri efter fladfisk er en af de mest familievenlige og afslappende aktiviter på stranden. Man behøver hverken at være en rutineret lystfisker eller have en masse dyrt grej. En billig stang med hjul, fladfiskeforfang, og nogle sand- eller børsteorm, er nok til at få en både sjov, og succesfuld dag ved stranden. Fladfiskene ved de danske kyster er hovedsageligt skrubber, rødspætter og isinger, som alle er gode spisefisk. Som nævn ovenfor er surfcastingudstyr en fordel, men hvis man gør brug af eksempelvis moler eller broer, kan man nå ud på ligeså dybt vand. Hvis man ikke har meget held med fiskeriet, kan man prøve at rykke længere op ad kysten eller længere ind mod stranden hvis man fisker fra en mole. Fladfisk ligger på bunden, gerne steder med strøm, eksempelvis mellem revlerne, hvorfor man må lede lidt efter disse steder ved at affiske området.

Tips til ørreder (havørreder)

Ørreder, og i særdeleshed havørreder, fortjener og kræver egentligt et kapitel for sig selv. Danmark er et af verdens bedste sted at fange havørreder, og ikke mindst Fyn er ganske kendt uden for vores grænser. De danske havørreder tiltrækker derfor sportsfiskere fra hele verden, og er også en af de mest populære fisk at fiske efter herhjemme. Mindstemålet på havørreder er normalt 40 cm, men der findes lokale mindstemål der varierer.

Højsæson for fiskeri efter havørreder ved kyster er i efteråret og foråret. Sommer og vinter kan dog også sagtens give gevinst, så længe man følger nogle simple tips. Havørreder søger varmere vand om vinteren og koldere vand om sommeren. Derfor bør sommerfiskeri foregå om natten, hvor ørreden kommer helt ind mod stranden, og vinterfiskeri bør foregå så langt fra land som muligt, da fisken søgere det lidt varmere vand på større dybder.
Fiskeri efter havørred fra stranden
Havørreden er lystfiskerens kæledægge. Den kan være svær
at finde, men når du har fanget en, er du nødt til at prøve igen.

Fiskeri efter havørred foregår enten med spinnegrej eller med fluegrej. Fiskeri med spinnegrej er den mest normalle, og ofte også den letteste metode. Du kan bruge blinkere, woblere, spinnere og endda flue, og dermed kan du også variere fiskeriet bedre end hvis du kun bruger fluegrej. Mere seriøse sportsfiskere gør ofte brug af fluefiskeri, da man kan gøre metoden mere personlig ved selv at binde sine fluer og udvikle egne designs. Er du nybegynder bør du nok anskaffe dig en spinnestang og prøve det først.
Havørrederne, der yngler i de danske åer fanges nemmest i de indre farvande og fjorde, men forefindes dog også på den Jyske vestkyst. Hvis man ikke kender nogle gode havørred-hotspots, er der et par tips til at lokalisere de bedste steder. Havørreder findes, som alle andre fisk, der hvor deres føde findes. Da havørreder spiser mange forskellige dyr, afhængig af årstiden og området, kan man tænke logisk og kigge efter steder hvor byttedyrene gerne lever. Dette er for eksempel i tangbælter og ved små og store sten. Her er det store spisekammer, og havørreden, som er en sky fisk, kan gemme sig for farer fra oven. Havørred-hotspots er også ofte områder med stenbund, ved næs og pynter, og især ved udløb fra åer og vandløb. Vær dog opmærksom på at man ikke må fiske indenfor en radius af 500 meter fra udløbet af et vandløb.

Tips til torsk

Torsk er ofte en bifangst eller bonus ved fiskeri efter andre fisk. Dog er torsken ofte af en god størrelse og velegnet som spisefisk. Højsæsonen er i de kolde vintermåneder samt forår og efterår. Dog kommer torsken ind på lavere vand i foråret og bliver sommeren ud, hvilket gør det lettere for strandfiskere at fange torsk. Om sommeren fanger man bedst torsk om aftenen og morgenen, hvor det ikke er så varmt. Torsken færdes det meste af tiden tæt på bunden, hvor den søger føde. Gerne i form af, børsteorm, krabber, rejer, muslinger og småfisk såsom sild. Når man fisker efter torsk fisker man derfor tæt på bunden.
Fiskeri efter torsk fra stranden
Torsken er en god spisefisk, der kan fanges stort set alle
steder i Danmark.

Bruger du kunstagn, såsom pirk eller blink lader du først agnen falde til bunden. Derefter trækker du ind i ryk ved at hæve og sænke stangen under indspinning. Naturagn såsom små sildestykker fiskes bedst med bundtackle. Når du fisker fra stranden er det vigtigt at kunne kaste langt ud, hvorfor en 9-10 fods stang er at foretrække. Ellers, kan man forsøge at finde et sted hvor der er dybt tæt ind under land. Er man tæt på en havn kan man fiske fra kajen, simpelthen ved at sænke agnet til bunden og derefter hæve og sænke stangen for at imitere en sild. Mindstemål for torsk er mellem 30 og 38 cm afhængigt af hvor du fisker.

Tips til hornfisk

Hornfisk kan være en af de nemmeste fisk at fange, når de virkeligt er inde omkring land, og er derfor en god fisk at fiske efter når man har børn med. Der er forskellige måder at fiske den på. Man kan bruge både blink (med og uden krog), flue, og naturagn til at fange hornfisk. Hornfisken kommer i foråret, og den absolutte højsæson er i starten af maj. Man kan dog sagtens fange den om sommeren, men her tilbringer den mest tid længere ude på dybt vand. Hornfisken er, ofte ligesom torsken, en bifangst ved havørredfiskeri. Man kan derfor bruge et blink, gerne et langt smalt blink, som fiskes hurtigt i overfladen, så den somme tider bryder vandet. Bare rolig, hornfisken er lynhurtig og kan sagtens fange den. På denne måde kan man dog ”risikere” at få en havørred på krogen, men chancerne formindskes dog væsentligt, da havørreden er en sky fisk som ikke jager så meget i overfladen, som hornfisk gør. Som nævn, er flue også en meget effektiv fiskemetode til hornfisk. Man bør bruge en lidt lodden flue i brune eller rødlige farver, sammen med en flydende line og en let fluestang. Hvis fisken ikke bider, men kun følger blinket, kan man forsøge med naturagn under et flåd. Her kan man bruge små stykker sild eller (levende) rejer, som fungerer godt. Til sidst er det en mulighed at fiske uden krog. Da hornfisken har super skarpe, bagudrettede tænder, kan man fange hornfisk ved at sætte nylontråde på den bagerste ring på blinket. Når hornfisken bider, sidder dens tænder fast, og man kan nemt trække den i land. Man kan købe disse nylontråde hos de fleste grejbutikker rundt om i landet, og de koster ikke meget.

Tips til makreller

Da man oftest er på stranden om sommeren, er makrel en af de mest oplagte fisk at gå efter. Makrellen er en gudsbenådet fighter, og er derfor en af de sjoveste fisk at trække ind. Sæsonen for makrel er juni til oktober, men fanges reelt kun fra stranden fra omkring den 15. juli til 15. september. Makrellerne kommer kun helt ind til stranden for at jagte stimer af brisling, og hvis dette sker, er der fangstgaranti. Makrelforfanget når ikke at falde til bunds før der er en – to – tre – fire – eller fem makreller bider på. Og så er det pludseligt sjovt at fiske fra stranden. Dette er dog ikke hverdagskost, og sker normalt kun på varme sommerdage, hvor der har været østen-vind i tre-fire dage. Her er det bedste tidspunkt morgen og især aften. Man giver sig selv bedre kort på hånden, hvis man fisker fra mole, så man kan fiske på lidt dybere vand. Dermed kan man også fange makreller lidt uden for højsæsonen.

Makreller stiller få krav til grej, teknik, og metode. Man skal bruge en almindelig, men robust hav-stang, et makrelforfang og et blink på cirka 20 til 40 gram. Makrelforfanget har oftest fire eller fem kroge med en smule glitrende kunstmateriale, og ligner et forvokset sildeforfang. I enden af forfanget sætter du et blink fast. Gerne et helt skinende blankt blink. Hvis makrellerne ikke er inde, som på de helt vilde dage ved den Jyske Vestkyst, hvor man fanger tre-fire makreller ad gangen, kan man klippe et par af forfangets kroge af. Dermed mindsker man vindmodstanden, og man kan kaste længere.

Mindstemålet på makrel er 30 cm i Nordsøen, og 20 cm i Kattegat og Skagerak. Husk at makreller hurtigt bliver dårlige, så man bør rengøre fiskene relativt kort efter man fanger dem. Man kan holde dem friske et stykke tid i skyggen eller i en spand vand.

Knæk og bræk

Som du nok kan se, er der en masse muligheder for at fange fisk fra stranden. Selv med billigt grej og begrænset erfaring kan du med nogle få nyttige tips få en succesfuld dag under solen. Følg med i kommende indlæg om fiskeri fra stranden her på siden, eller find selv nyttige råd rundt på nettet. Hvis du har heldet med dig kan vi kun opfodre tig til at dele dine erfaringer på beachinspectors.com – portalen over danske strande.

2 kommentarer: